Инсулинът е изключително важен хормон, регулиращ множество процеси в тялото. Той се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза).
Неговата основна роля е да регулира количеството на глюкозата, циркулираща в кръвта. Въпреки че инсулинът се свързва главно с контрола на кръвната захар, той също така участва в метаболизма на мазнините и белтъците.
Когато приемате въглехидратни храни, нивото на кръвната Ви захар се покачва. Клетките на панкреаса засичат тази промяна и освобождават по-голямо количество инсулин. Инсулинът циркулира в кръвта и подпомага клетките да усвоят приетата глюкоза. Този процес води до постепенно намаляване на кръвната захар.
Много високи нива на кръвната захар могат да имат токсични ефекти и дори да доведат до смъртен изход, ако не се пристъпи към лечение. Такива високи нива на кръвната захар могат да се срещнат при болни от диабет. От друга страна в някои случаи може да се наблюдава и прекомерно производство на инсулин, което да доведе до ниско ниво на кръвната захар.
Цел на изследването
Изследването на серумния инсулин се използва за:
- Оценка функцията на клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин;
- Диагностициране на инсулин-произвеждащ тумор на панкреаса;
- Диагностициране на причината за появата наличието на ниска кръвна захар;
- Диагностициране на нечувствителност на клетките към инсулина;
- Да се определи моментът, в който пациент с диабет тип 2 трябва да започне лечение с инжекционен инсулин в допълнение към таблетките.
За разширена оценка на въглехидратната обмяна изследването на серумен инсулин трябва да се съчетае с орален глюкозо-толерансен тест или измерване на кръвната захар на гладно.
Кога да направя това изследване?
Изследване на серумен инсулин трябва да направите, ако:
- Имате ниска кръвна захар, съчетана със симптоми като потене, сърцебиене, замайване и припадъци загуба на съзнание;
- Имате диабет и Вашият лекар иска да провери способността на панкреаса Ви да произвежда инсулин;
- Вашият лекар се съмнява, че имате диабет (основно диабет тип 2 с нечувствителност на клетките към инсулина).
Ако имате диабет, може да имате един или няколко от следните симптоми:
- Изпитвате силна жажда въпреки приема на голямо количество вода;
- Загуба или наддаване на тегло без определена причина;
- Лесна уморяемост;
- Зрителни нарушения;
- Трудно заздравяване на рани;
- Парене, мравучкане или болка в ръцете и краката;
- Промени в храносмилането, уринирането и сексуалната функция.
Подготовка преди изследване
Изследването трява да се проведе поне 7 часа след последното хранене.
Проба
Венозна кръв
Метод
Имунохимичен – електрохемилуминисценция
Изследвания в този раздел
Белтък
Изследване белтък (общ)
IRI
Изследване на серумен инсулин
HbA1c
Гликиран хемоглобин
Amilase
Изследване на серумна амилаза
LDH/ЛДХ
Лактат дехидрогеназа (серум)
ХЕ
Изследване на холинестераза
AP
Определяне на алкалната фосфатаза
Билирубин
Изследване билирубин (общ)
HOMA-IR
Инсулинова резистентност
Creatinine
Изследване на креатинин
Albumin
Изследване на албумин
Lipase
Изследване на серумна липаза
ASAT/AST/GOT
Аспартат аминотрансферазата
ОГТТ
Орален глюкозо-толерантен тест
Билирубин
Директен билирубин
C-пептид
Изследване на C – PEPTIDE
Урея
Изследване на серумна урея
КФ
Изследване на кисела фосфатаза
МАУ
Наличие на микроалбуминурия
ALT/ALAT/SGPT
Изследване аланинаминотрансфераза
Глюкоза
Изследване глюкоза (серум)
КЗП
Кръвно-захарен профил
Uric Acid
Пикочна киселина (серум)
СК / СРК
Креатинкиназа / Креатинфосфокиназа
Cystatin C
Изследване на белтък Цистатин C
ГГТ/GGT
Гамаглутамил трансфераза изследване