Оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) е диагностичен метод, който се използва за оценка на риска и за отхвърляне или приемане наличието на захарен диабет тип 1 и 2, както и на гестационен диабет (нарушение на метаболизма на глюкозата, което възниква по време на бременност).
Как да се подготвим за това изследване, за да имаме най-достоверни резултати?
От изключително значение е в дните преди провеждането на изследването да се храните нормално и както обикновено. От особена важност е да не намалявате приема на въглехидрати в последните дни (около 72 часа), тъй като в деня на изследването, отговорът на тялото може да не е адекватен и реалистичен. Това означава да приемате повече от 150 грама въглехидрати на ден и да се въздържате от консумацията на алкохолни напитки.
Задължително е също така да уведомите Вашия лекар, ако приемате някакви медикаменти или сте се разболели от вирусна инфекция в дните преди изследването, защото това може да повлияе на резултата.
От последния прием на храна преди изследването трябва да са изминали поне 10 часа, но не повече от 16 часа. За Ваше удобство, може да насрочите провеждането на изследването за рано сутрин и периодът на въздържание от храна, да бъде през нощта. През времето без прием на храна може да се приема по малко количество вода.
По време на провеждането на самия тест, пациентът не трябва да се храни, да приема каквито и да било течности, да пуши или да изпълнява натоварваща физическа дейност.
Има разлика в количеството глюкоза, което се дава на пациентите в различните възрастови категории:
- Възрастни: 75 грама глюкоза, разтворена в студена вода, която трябва да бъде приета в рамките на 5 минути;
- Деца: количеството се определя въз основа на теглото на пациента – 1,75 грама на кг телесна маса, максимум 75 грама ;
- Бременни: 75 грама глюкоза ;
Ще Ви бъде предоставен разтвор, точно с толкова глюкоза, колкото са изискванията за Вас и състиянието Ви. Винаги се прави измерване на нивата на глюкоза преди приемането на разтвора и на втория час. Възможно е, по препоръка на Вашия лекар, да се извърши и допълнително измерване на нивата на кръвната захар на 30-тата минута и на първия час.
Ако имате допълнителни въпроси относно подоготовката за това изследване, обърнете се към Вашия лекуващ лекар.
Изследвания в този раздел
Белтък
Изследване белтък (общ)
IRI
Изследване на серумен инсулин
HbA1c
Гликиран хемоглобин
Amilase
Изследване на серумна амилаза
LDH/ЛДХ
Лактат дехидрогеназа (серум)
ХЕ
Изследване на холинестераза
AP
Определяне на алкалната фосфатаза
Билирубин
Изследване билирубин (общ)
HOMA-IR
Инсулинова резистентност
Creatinine
Изследване на креатинин
Albumin
Изследване на албумин
Lipase
Изследване на серумна липаза
ASAT/AST/GOT
Аспартат аминотрансферазата
ОГТТ
Орален глюкозо-толерантен тест
Билирубин
Директен билирубин
C-пептид
Изследване на C – PEPTIDE
Урея
Изследване на серумна урея
КФ
Изследване на кисела фосфатаза
МАУ
Наличие на микроалбуминурия
ALT/ALAT/SGPT
Изследване аланинаминотрансфераза
Глюкоза
Изследване глюкоза (серум)
КЗП
Кръвно-захарен профил
Uric Acid
Пикочна киселина (серум)
СК / СРК
Креатинкиназа / Креатинфосфокиназа
Cystatin C
Изследване на белтък Цистатин C
ГГТ/GGT
Гамаглутамил трансфераза изследване