fbpx

Орален глюкозо-толерантен тест

Начало 9 Изследвания 9 Клинична химия 9 Орален глюкозо-толерантен тест

Оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) е диагностичен метод, който се използва за оценка на риска и за отхвърляне или приемане наличието на захарен диабет тип 1 и 2, както и на гестационен диабет (нарушение на метаболизма на глюкозата, което възниква по време на бременност).

Как да се подготвим за това изследване, за да имаме най-достоверни резултати?

От изключително значение е в дните преди провеждането на изследването да се храните нормално и както обикновено. От особена важност е да не намалявате приема на въглехидрати в последните дни (около 72 часа), тъй като в деня на изследването, отговорът на тялото може да не е адекватен и реалистичен. Това означава да приемате повече от 150 грама въглехидрати на ден и да се въздържате от консумацията на алкохолни напитки.

Задължително е също така да уведомите Вашия лекар, ако приемате някакви медикаменти или сте се разболели от вирусна инфекция в дните преди изследването, защото това може да повлияе на резултата.

От последния прием на храна преди изследването трябва да са изминали поне 10 часа, но не повече от 16 часа. За Ваше удобство, може да насрочите провеждането на изследването за рано сутрин и периодът на въздържание от храна, да бъде през нощта. През времето без прием на храна може да се приема по малко количество вода.

По време на провеждането на самия тест, пациентът не трябва да се храни, да приема каквито и да било течности, да пуши или да изпълнява натоварваща физическа дейност.

Има разлика в количеството глюкоза, което се дава на пациентите в различните възрастови категории:

  • Възрастни: 75 грама глюкоза, разтворена в студена вода, която трябва да бъде приета в рамките на 5 минути;
  • Деца: количеството се определя въз основа на теглото на пациента – 1,75 грама на кг телесна маса, максимум 75 грама ;
  • Бременни: 75 грама глюкоза ;

Ще Ви бъде предоставен разтвор, точно с толкова глюкоза, колкото са изискванията за Вас и състиянието Ви. Винаги се прави измерване на нивата на глюкоза преди приемането на разтвора и на втория час. Възможно е, по препоръка на Вашия лекар, да се извърши и допълнително измерване на нивата на кръвната захар на 30-тата минута и на първия час.

Ако имате допълнителни въпроси относно подоготовката за това изследване, обърнете се към Вашия лекуващ лекар.

Изследвания в този раздел

Белтък

Изследване белтък (общ)

IRI

Изследване на серумен инсулин

HbA1c

Гликиран хемоглобин

Amilase

Изследване на серумна амилаза

LDH/ЛДХ

Лактат дехидрогеназа (серум)

ХЕ

Изследване на холинестераза

AP

Определяне на алкалната фосфатаза

Билирубин

Изследване билирубин (общ)

HOMA-IR

Инсулинова резистентност

Creatinine

Изследване на креатинин

Albumin

Изследване на албумин

Lipase

Изследване на серумна липаза

ASAT/AST/GOT

Аспартат аминотрансферазата

ОГТТ

Орален глюкозо-толерантен тест

Билирубин

Директен билирубин

C-пептид

Изследване на C – PEPTIDE

Урея

Изследване на серумна урея

КФ

Изследване на кисела фосфатаза

МАУ

Наличие на микроалбуминурия

ALT/ALAT/SGPT

Изследване аланинаминотрансфераза

Глюкоза

Изследване глюкоза (серум)

КЗП

Кръвно-захарен профил

Uric Acid

Пикочна киселина (серум)

СК / СРК

Креатинкиназа / Креатинфосфокиназа

Cystatin C

Изследване на белтък Цистатин C

ГГТ/GGT

Гамаглутамил трансфераза изследване

Всички раздели изследвания

Хематология

Хематология

Кръвосъсирване и коагулация

Клинична химия

Метаболити и витамини

Липиден статус

Туморни маркери

Хормонален анализ

Електролити и олигоелементи

Специфични белтъци

Хематология

Хематология

Кръвосъсирване и коагулация

Клинична химия

Метаболити и витамини

Липиден статус

Електролити и олигоелементи

Специфични белтъци

Хормонален анализ

Туморни маркери