Пикочната киселина е краен продукт от разграждането на пурините в организма. Пурините представляват азотсъдържащи съединения, които се намират в клетките на тялото, включително в структурата на ДНК.
Пикочната киселина е естествена съставка в кръвта на човека и количеството ѝ се балансира между нормалното производство и елиминирането ѝ най-вече чрез бъбреците.Малка част от пурините попадат в организма при приема на някои храни, като например черен дроб, дивеч, морски деликатеси, сух грах и боб, както и при консумацията на някои алкохолни напитки, главно бира. Това може да доведе до повишаване на пикочната киселина в кръвта, или така наречената хиперурикемия.
Какво определя изследването?
Чрез изследването на пикочна киселина се измерва концентрацията на този метаболит в проба от кръв.
Най-често изследването се назначава с цел диагностициране на подагра. Подаграта е метаболитно (обменно) заболяване, при което в ставите и околоставните структури се натрупват кристали на пикочната киселина.
Високите нива на пикочна киселина могат да доведат и до образуване на камъни в бъбреците и до бъбречна недостатъчност, поради неспособността на бъбреците адекватно да елиминират излишните количества пикочна киселина от организма.
Други причини за повишеното й количество са псориазис, токсикози по време на бременност, чернодробна недостатъчност. Причина за повишените нива на пикочна киселина могат да бъдат и някои хематологични заболявания – левкози, лимфоми, миелом, хемолитична и мегалобластна анемии, при туморен разпад, хипертиреоидизъм и др. Някои медикаменти също оказват влияние върху нивата на пикочната киселина в кръвта. Прием на ниски дози аспирин може да увеличи нивата, подобно на диуретици, барбитурати, варфарин и други лекарства.
Кога да изследвам пикочна киселина?
Симптомите на подагра включват: – повишена чувствителност или болки в ставите;- подуване (оток) в областта на става;- зачервяване на кожата около ставата, като кожата е лъскава и топла;
Подготовка за изследване на кръвна захар
Венозна кръв се взема сутрин на гладно, препоръчително до 10 часа. Нивата на пикочна киселина в кръвта варират в различните части на деня – обикновено са по-високи сутрин и по-ниски вечер.
Проба
Венозна кръв
Метод
Спектрофотометричен (колориметричен имуноензимен метод)
Изследвания в този раздел
Белтък
Изследване белтък (общ)
IRI
Изследване на серумен инсулин
HbA1c
Гликиран хемоглобин
Amilase
Изследване на серумна амилаза
LDH/ЛДХ
Лактат дехидрогеназа (серум)
ХЕ
Изследване на холинестераза
AP
Определяне на алкалната фосфатаза
Билирубин
Изследване билирубин (общ)
HOMA-IR
Инсулинова резистентност
Creatinine
Изследване на креатинин
Albumin
Изследване на албумин
Lipase
Изследване на серумна липаза
ASAT/AST/GOT
Аспартат аминотрансферазата
ОГТТ
Орален глюкозо-толерантен тест
Билирубин
Директен билирубин
C-пептид
Изследване на C – PEPTIDE
Урея
Изследване на серумна урея
КФ
Изследване на кисела фосфатаза
МАУ
Наличие на микроалбуминурия
ALT/ALAT/SGPT
Изследване аланинаминотрансфераза
Глюкоза
Изследване глюкоза (серум)
КЗП
Кръвно-захарен профил
Uric Acid
Пикочна киселина (серум)
СК / СРК
Креатинкиназа / Креатинфосфокиназа
Cystatin C
Изследване на белтък Цистатин C
ГГТ/GGT
Гамаглутамил трансфераза изследване