fbpx

Пикочна киселина (серум)

Начало 9 Изследвания 9 Клинична химия 9 Пикочна киселина (серум)

Пикочната киселина е краен продукт от разграждането на пурините в организма. Пурините представляват азотсъдържащи съединения, които се намират в клетките на тялото, включително в структурата на ДНК.

Пикочната киселина е естествена съставка в кръвта на човека и количеството ѝ се балансира между нормалното производство и елиминирането ѝ най-вече чрез бъбреците.Малка част от пурините попадат в организма при приема на някои храни, като например черен дроб, дивеч, морски деликатеси, сух грах и боб, както и при консумацията на някои алкохолни напитки, главно бира. Това може да доведе до повишаване на пикочната киселина в кръвта, или така наречената хиперурикемия.

Какво определя изследването?

Чрез изследването на пикочна киселина се измерва концентрацията на този метаболит в проба от кръв.

Най-често изследването се назначава с цел диагностициране на подагра.  Подаграта е метаболитно (обменно) заболяване, при което в ставите и околоставните структури се натрупват кристали на пикочната киселина.

Високите нива на пикочна киселина могат да доведат и до образуване на камъни в бъбреците и до бъбречна недостатъчност, поради неспособността на бъбреците адекватно да елиминират излишните количества пикочна киселина от организма.

Други причини за повишеното й количество са псориазис, токсикози по време на бременност, чернодробна недостатъчност. Причина за повишените нива на пикочна киселина могат да бъдат и някои хематологични заболявания – левкози, лимфоми, миелом, хемолитична и мегалобластна анемии, при туморен разпад, хипертиреоидизъм и др. Някои медикаменти също оказват влияние върху нивата на пикочната киселина в кръвта. Прием на ниски дози аспирин може да увеличи нивата, подобно на диуретици, барбитурати, варфарин и други лекарства.

Кога да изследвам пикочна киселина?

Симптомите на подагра включват: – повишена чувствителност или болки в ставите;- подуване (оток) в областта на става;- зачервяване на кожата около ставата, като кожата е лъскава и топла;

Подготовка за изследване на кръвна захар

Венозна кръв се взема сутрин на гладно, препоръчително до 10 часа. Нивата на пикочна киселина в кръвта варират в различните части на деня – обикновено са по-високи сутрин и по-ниски вечер.                                              

Проба

Венозна кръв

Метод

Спектрофотометричен (колориметричен имуноензимен метод)

Изследвания в този раздел

Белтък

Изследване белтък (общ)

IRI

Изследване на серумен инсулин

HbA1c

Гликиран хемоглобин

Amilase

Изследване на серумна амилаза

LDH/ЛДХ

Лактат дехидрогеназа (серум)

ХЕ

Изследване на холинестераза

AP

Определяне на алкалната фосфатаза

Билирубин

Изследване билирубин (общ)

HOMA-IR

Инсулинова резистентност

Creatinine

Изследване на креатинин

Albumin

Изследване на албумин

Lipase

Изследване на серумна липаза

ASAT/AST/GOT

Аспартат аминотрансферазата

ОГТТ

Орален глюкозо-толерантен тест

Билирубин

Директен билирубин

C-пептид

Изследване на C – PEPTIDE

Урея

Изследване на серумна урея

КФ

Изследване на кисела фосфатаза

МАУ

Наличие на микроалбуминурия

ALT/ALAT/SGPT

Изследване аланинаминотрансфераза

Глюкоза

Изследване глюкоза (серум)

КЗП

Кръвно-захарен профил

Uric Acid

Пикочна киселина (серум)

СК / СРК

Креатинкиназа / Креатинфосфокиназа

Cystatin C

Изследване на белтък Цистатин C

ГГТ/GGT

Гамаглутамил трансфераза изследване

Всички раздели изследвания

Хематология

Хематология

Кръвосъсирване и коагулация

Клинична химия

Метаболити и витамини

Липиден статус

Туморни маркери

Хормонален анализ

Електролити и олигоелементи

Специфични белтъци

Хематология

Хематология

Кръвосъсирване и коагулация

Клинична химия

Метаболити и витамини

Липиден статус

Електролити и олигоелементи

Специфични белтъци

Хормонален анализ

Туморни маркери